Hidrolik sistemler, doğru şekilde seçilerek kullanılmaları halinde endüstriyel anlamda ciddi yararları beraberinde getirmesi ile bilinirler. Bu sistemler sıvı basıncı ile mekanik güç aktarımını rahatlıkla gerçekleştirebilirler. Sistemlerin yapılarında hidrolik piston son derece büyük bir öneme sahip olan bir bileşen olarak da tanımlanır. Çünkü hidrolik piston; hidrolik silindirlerde hareket ederler. Sıvıyı basıncın altında hareket ettirmesi ile beraber mekanik iş yapılmasını sağlamış olurlar. Bunlar silindirin iç kısmında sıkı ve sızdırmaz şekilde yer alırlar. Hidrolik sistemdeki diğer parçaların olduğu gibi pistonun da temel işlevleri bulunur. Bu işlemler şunlardır;

 

  • Kuvvet çoğaltma: Hidrolik pistonlar, sistemde yer alan küçük bir kuvvetin büyük kuvvete dönüştürülmesi amacı ile kullanılabilirler. Örneğin küçük bir kuvvet kullanılarak pistonun itilmesi, hidrolik sistem içerisinde çok daha büyük bir kuvvet ortaya çıkartılabilir.
  • Hareket kontrolü: Pistonların hareketi hidrolik sistemler içerisinde kontrol altına alınabilmektedir. Valflerin ve sıvı basıncının düzenlenmesi ile beraber pistonun gücü, yönü ve hızı rahatlıkla kontrol edilir. Bu sayede de arzu edilen hareketin gerçekleşmesi sağlanır.
  • Yüklerin taşınması: Hidrolik sistem içerisinde pistonlar, yüklerin taşınması ya da kaldırılması adına sıklıkla kullanılır. Hidrolik vinçlerde yer alan pistonlar sayesinde farklı ağırlıklardaki yüklerin rahatlıkla kaldırılması mümkün olur.
  • Mekanik güç aktarımı: Pistonların kullanılması ile beraber hidrolik sistemlerde bulunan mekanik gücün sorunsuzca aktarılması sağlanmış olur. Sıvı basıncının altına silindirin içerisinde ileri ve geri şeklinde hareket eder. Yaptığı bu hareket de bağlı bulunan diğer parçaların da hareket etmesine, dolayısıyla işlerin yapılması anlamına gelir.

Hidrolik Pistonun Çalışma Prensibi ve Yapısı

 

Günümüzde aktif olarak kullanılan hidrolik piston çeşitlerinin temel çalışma prensibi, hidrolik sistemde bulunan sıvı basıncına dayanmaktadır. Sıvı basıncı sayesinde piston rahatlıkla hareket eder. Bu basınç, pistonun rahatlıkla bir yönde hareket etmesini sağlar. Hidrolik pistonun hareketi, sisteme bağlı olan diğer parçaları da hareket ettirir ve bu sayede gerekli olan işler de yapılmış olur.

 

Hidrolik pistonlar silindirlerin iç kısmında hareket eden parçalar olarak tanımlar. Hidrolik sistemlerde sızdırmazlığın sağlanması adına piston ve silindir arasında contalar yer alır. Hidrolik sistemdeki sıvının oluşan basıncı altında hareket eden piston, sistem içerisinde bağlı olarak diğer parçaların da hareket ederek gerekli olan işleri yapmasını sağlar. Hidrolik piston yapısı genel olarak polimer malzemelerden ya da metalden yapılır. Metal olan pistonlar çoğunlukla alüminyum ya da çelik alaşımlarından üretilirken polimer olan pistonlar ise ağırlıklı olarak yüksek mukavemete sahip plastiklerden üretilir. Pistonun yapısı tasarlanırken sızdırmazlık, dayanıklılık ve hafiflik konuları dikkatlice göz önünde bulundurulur.

 

Pistonların Hidrolik Sistemdeki Önemi

 

Çeşitli endüstriyel uygulamaların vazgeçilmezleri arasında yer alan hidrolik sistemlerden gerekli olan verimin elde edilebilmesi adına içerisinde yer alan tüm bileşenlerin farklı önemleri bulur. Hidrolik piston da yine bu sistem içerisinde bulunan önemli bir bileşen olarak tanımlanır. Pistonun en büyük önemi, hidrolik sisteme yüksek miktarlardaki güç aktarımına olanak sağlar. Sıvı basıncının altında hareket eden piston böylece büyük kuvvetleri üretebilir. Ürettiği bu kuvvet de mekanik işlerin yapılmasını sağlar.

 

Hidrolik sistemlerde hassas kontrollerin sağlanması her zaman büyük öneme sahiptir. Hidrolik piston da bu konuda gerekli olan adımların eksiksiz olarak atılmasına yardımcı olur. Sıvı basıncının doğru şekilde kontrol edilmesi ile berabere başta pistonun hızı olmak üzere gücü ve yönü rahatlıkla ayarlanabilir. Böylece arzu edilen hareketin elde edilmesi sağlanır. Aynı hidrolik sistemde olduğu gibi içerisinde yer alan bileşenlerin de uzun süreler boyunca kullanılabilmesi adına mümkün olduğu kadar kaliteli materyaller tercih edilir. Hidrolik piston üretiminde de bu kuralın bozulmadığı görülebilir. Polimer ya da metal malzemelerden üretilen piston modelleri, sistem içerisinde herhangi bir sorunun ortaya çıkmamasını hedefler. Kullanıcıların hidrolik pistonun bakımını düzenli olarak ve doğru şekilde yapmaları halinde dayanıklılık düzeyi ciddi oranda artış gösterir.

 

Çeşitli endüstriyel uygulamaların gerçekleştirilmesi esnasında hidrolik piston modellerinin aktif olarak yer aldığını görmek mümkündür. İnşaat, imalat, tarım, otomotiv, endüstriyel makineler gibi pek çok farklı alanda çeşitli çalışmaların yapılmasının gerektiği durumlarda hidrolik pistonların sunmakta olduğu avantajların kullanıldığı görülebilir.

 

Gerçekleştirilen çalışmalarda mekanik güç kullanımının gerekmesi, hidrolik sistemlerin neden böylesine popüler hale gelmiş olduğunu gösterir. Hidrolik sistemler hakkında gerçekleştirilen detaylı incelemelerde de görülebileceği üzere sistemlerin içerisinde yer alan bileşenlerin her birinin farklı özellikleri bulunur. Hidrolik piston da önemli özellikleri olan bileşenlerden bir tanesi olarak bilinir. Mekanik işlerin yapılması adına gerekli olan hidrolik piston, üretildiği malzemelerden dolayı uzun zamanlar boyunca hidrolik sistemde sorunsuz şekilde kullanılabilirler. Bu aşamada kullanım süresini ve performansını attırmak için gerekli bakım işlemlerinin yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

 

Bakım işlemleri esnasında temel amaç hidrolik piston kullanılarak yapılacak çalışmalarda bu bileşenin doğru düzeyde fayda sağlayıp sağlamadığını görmektir. Kimi durumlarda hidrolik pistonun bakımı yeterli gelmez. Böylesi durumlarda gerekli görülen onarım çalışmaların yapılması gerekir. Hem bakım hem de onarım adımlarında olması gereken çalışmaların eksiksiz olarak gerçekleştirilmesini isteyenler, konu hakkında deneyimli olan isimler ile iletişime geçmelidir. Bu isimler, hidrolik sistemler ve içerisinde yer alan bileşenler konusunda gerekli olan deneyime sahiptir. Var olan bu deneyimleri ile beraber de gerekli olan çalışmaları eksiksiz şekilde gerçekleştirirler