Uygulama alanı genişlemeye devam eden hidrolik silindir modelleri, hidrolik sistem içerisinde yer alan oldukça önemli bileşenlerden bir tanesi olarak da görülür. Hidrolik silindir sayesinde akışkandaki hidrolik enerjinin mekanik enerjiye çevrilmesi sağlanır. Son derece kaliteli materyallerden üretilen hidrolik silindirlerin uzun süreler boyunca kullanılabilmesi ve güvenlik aşamasında herhangi bir sorunun ortaya çıkmaması adına mutlaka düzenli şekilde bakım işlemlerinin yapılması gerekir.
Hidrolik Silindir Bakımının Önemi
- Düzenli şekilde hidrolik silindirin bakımının yapılması, silindirin parçalarının aşınmasını önler. Bu sayede silindirin ömrü uzar.
- Yağlı ve temiz parçalar, hidrolik silindirin çok daha sorunsuz ve verimli şekilde çalışmasını sağlar.
- Periyodik aralıklar ile bakımları yapılmayan parçalar ilerleyen zaman ile beraber aşınmalar oluşur ve bu da güvenlik açısından riskin meydana gelmesi anlamına gelir. Bakım ile güvenli çalışma ortamı sağlanır.
- Bakım işlemleri sayesinde arıza olma olasılığı azalır. Bu da beklenmedik maliyetlerin önlenmesi anlamına gelir.
H. Silindir Bakımı Esnasında Ortaya Çıkabilecek Problemler
Hangi çeşit olursa olsun hidrolik silindir kullanımı esnasında ortaya çıkan en büyük sorunların temelinde hidrolik yağın kirli olması yatar. Böylesi olumsuz durumların kendini göstermesinin engellenmesi adına mutlaka silindirin içerisindeki silindir boşluğu ve piston gibi önemli parçaların doğru yağlama ile korunması gerekir. Aynı zamanda silindirin hem dış düzeyi hem de parçaları düzenli şekilde temizlenmelidir. Atılacak olan bu adım korozyon ve aşınma gibi sorunların ortaya çıkmasının önüne geçilmesini sağlar.
H. silindirlerde sızdırmazlık contaları bulunur. Bakım işlemleri esnasında sızdırmazlık contalarının kontrol edilmesi gerekir. Kontroller esnasında gerekli görülmesi halinde bu contaların değiştirilmesi gerekir. Eğer aşınmış contalar zarar gördüğü halde çalışmaya devam edilirse hidrolik sistemin verimliliğinde azalmalar kendini gösterir.
Basınç testi, hidrolik silindir bakımı yapılırken olmazsa olmaz olarak görülen adımlardan bir tanesidir. Yapılacak basınç testi sayesinde gerek hidrolik sızıntılar gerekse farklı potansiyel sorunların tespit edilmesi daha kolay bir hale gelmiş olur. Hidrolik silindirlerde aşınma durumun söz konusu hale gelmesi sonucunda performans ve dayanıklılık anlamında farklı sorunlar kendini göstermeye başlar. Bunun olmaması adına periyodik bakım işlemleri yapılırken silindirin hem iç hem de dış parçalarındaki aşınma düzeyleri kontrol edilmelidir.
H. silindirler hidrolik yağ ve türevi sıvı içerisinde çalışırlar. Hidrolik sıvı seviyesinin mutlaka düzenli şekilde kontrol edilmesi ve gerekli görülen durumlarda değiştirilmesi gerekir. Hidrolik sisteme çok küçük bir kir parçası girmesi sonrasında dahi bu parça silindir ile sürekli olarak hareket halinde olduğu için silindirin performansını olumsuz yönde etkiler. Bunun olmaması adına hidrolik sıvı kontrolü yapmak unutulmamalı ve gerekli görüldüğü durumlarda yüksek verimli filtreler hidrolik sistemlerde kullanılmalıdır.
Temelde h. silindir modelleri mafsalla, braketler, çatallar gibi farklı aksesuarlara sahip olarak çalışırlar. Tüm bu parçalar en az hidrolik silindir kadar sistem için önemlidir. Düzenli h. silindir bakımı yapılırken aksesuarların da kontrol edilmesi gerekir. Silindir bağlantı yerlerinde kendini gösteren en ufak bir yanlış hizalama ile beraber aşınma başta olmak üzere farklı ciddi hasarlar ortaya çıkar. Her bakım esnasında hem silindir bağlantı parçaları hem de diğer aksesuarlar mutlaka kontrol edilmelidir.
Çok uzun zamanlar boyunca satın aldığı hidrolik silindir modelini aktif olarak yüksek performansla kullanmak isteyenlerin bakım konusuna dikkat etmesi gerekir. Bakım işlemini kendi yapamayan ya da herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmak istemeyenler, konu hakkında deneyimli kişiler ile iletişime geçebilirler. Böylece kısa sürede bakım işlemleri yapılarak hidrolik silindir kullanılmaya devam edilir.