Hidrolik sistemlerin içerisinde yer alan en önemli parçalardan bir tanesi olan hidrolik silindir modelleri, üzerine gelmiş olan sıvı basıncını piston mekanizması ile birlikte hareket enerjisine çevirir. Basınç ile mekanik enerji üretmeyi başaran hidrolik silindir, hareket yerine bağlı olarak açısal ya da doğrusal yapıya sahip olabilir. Farklı endüstriyel alanlarda aktif şekilde kullanılmakta olan h. silindirler, hakkında gerekli bilgilerin alınarak üretilmeleri ile beraber ortaya son derece etkili sonuçların çıkmasını sağlıyor.
Üretildiği ilk dönemlerde h.silindir modelleri hakkında işletmelerin tam anlamıyla bilgilerinin olmaması; gerek işlevleri gerekse kullanım alanları konusunda gerekli adımların atılamaması anlamına geliyordu. Böylesi durumlarda ise aslında hidrolik sistemlerin kullanılması sonrasında elde edilecek avantajlar yerini çok daha zorlu süreçlere bırakabiliyor. Şimdilerde ise böylesi durumların ortaya çıkmasının engellenmesi adına pek çok işletme tarafından h. silindir konusunda gerekli olan bilgilerin tamamını almayı hedefliyor.
Hidrolik Silindirlerin İşlevleri
H: silindirler, mevcutta bulunan hidrolik basıncın sorunsuz ve hızlı şekilde mekanik enerjiye dönüşmesini sağlar. Hidrolik sıvı ile beraber oluşturulmuş basınç, silindirin içerisinde bulunan pistonu iter ve böylece mekanik hareket üretimi sağlanır. Aynı zamanda hidrolik silindir modelleri içerilerinde yer alan pistonun lineer hareketi ile beraber nesnenin çekilmesini ya da itilmesini sorunsuzca sağlar. Modellerde bulunan bu işlev ile beraber de birbirinden farklı endüstriyel uygulamalarda etkili sonuçlara ulaşmak son derece kolay bir hale gelmiş olur.
İşletmelerin h. silindir kullanılmadan önce yaptıkları yük taşıma işlemlerinde istedikleri verimi elde etmek adına farklı sistemleri tercih ediyorlardı. Ancak bunlara rağmen aradıkları sonuçları elde etme aşamasında ciddi anlamda zorluklar ile karşı karşıya kalıyorlardı. İlerleyen zaman ile beraber ise artık hidrolik silindir sistemleri çok daha aktif şekilde kullanılmaya başlanmış durumda. Ve bu sistemlerin en önemli işlevlerinden bir tanesi de yüklerin taşınması ya da kaldırılması aşamasında kullanılabilmesidir. Başta iş makineleri olmak üzere çeşitli taşıma sistemlerinde hidrolik silindirlerin kullanılması ile beraber yük taşıma işlemi çok daha basit hale gelmiş olur.
Daha öncesinde hidrolik silindir sistemleri ile alakalı çok fazla bilgisi olmayanlar, bu sistemlerin zor bir şekilde kontrol edilebileceği düşüncesinde olabiliyor. Gerçekte ise modeller son derece hassas düzeylerde kontrol sağlama yeteneğine sahiptir. Böylece birbirinden farklı endüstriyel uygulamalarda sıklıkla kullanılmakta olan sistemler arasındaki yerini de almayı başarıyor. Modelle, kuvvet ve hız gibi farklı parametrelerin hassas şekilde kontrol edilmesini sağlar. Böylece yapılacak işlemler başarılı şekilde optimize edilmiş olur.
Hidrolik Silindirlerin Temel Parçaları
- Silindir borusu (Gövde): Üretilen hidrolik silindir modellerinin ana gövdesini oluşturan ve boru şekline sahip olan yapıdır. Bu parça ağırlıklı olarak alüminyum ya da çelikten imal edilerek kullanıma hazır hale getirilir.
- Piston: Silindirin iç kısmında hareket eden ve hidrolik basıncın ortaya çıkartmış olduğu etki ile beraber lineer hareketi sağlamakta olan parçadır. Sızdırmazlık elemanları ile beraber piston, silindirin içerisindeki basıncın korunmasını sağlar.
- Piston mili (Stem): Hidrolik silindir içerisinde yer alan pistonun dışarıya uzanan kısmına piston mili denir. Ağırlıklı olarak bu mil çelikten imal edilir. Kullanım amacı ise pistonda ortaya çıkan lineer hareketin dışarıya sorunsuzca aktarılmasıdır.
- Sızdırmazlık elemanları ve contalar: Hangi modelde üretiliyor olursa olsun fark etmez, silindirlerde kullanılmakta olan sızdırmazlık elemanları ve contalar; gerek sızıntıların önlenmesi gerekse silindirin iç kısmında bulunan basıncın etkili şekilde korunması adına oldukça önemlidir.
- Hidrolik bağlantılar: Hidrolik sistem ile hidrolik silindirlerin bağlantılarının etkili şekilde sağlanabilmesi adına doğru bağlantıların yapılması son derece büyük öneme sahiptir. Giriş ve çıkış bağlantıları sayesinde hidrolik sıvının sorunsuz şekilde silindire girip çıkmasına olanak tanır.
- Montaj parçaları: Kullanılmak istenilen h.silindir modelinin istenilen yere monte edilebilmesi adına montaj parçalarına ihtiyaç duyulur. Böylece gerek sisteme gerekse makineye montaj edilecek hidrolik silindirin çalışması aşamasında herhangi bir olumsuz durumun ortaya çıkmasının da önüne geçilmiş olunur.
Genel olarak hidrolik silindir çeşitleri içerisinde yer alan parçalar, uzun süreler boyunca en yüksek performansı ortaya koymak adına en kaliteli malzemelerden üretilirler. Fakat hidrolik silindirlerin yanlış kullanımı, düzenli şekilde bakım işlemlerinin yapılmaması durumunda parçalarda sorunlar kendini gösterebilir. İlk başlarda var olan bu sorunlar hidrolik sistemlerin performanslarını etkilemiyor gibi görülebilir.
Zamanın ilerlemesi ile beraber ise hidrolik silindir içerisinde bulunan parçalarda ortaya çıkan sorunlar, silindir sisteminin kullanılmasını ciddi anlamda etkilemeye başlar. Böylesi durumların ortaya çıkmaması adına mutlaka düzenli olarak h. silindirin bakımını yapmak gerekir. Bakım işlemleri hali hazırda son derece kolaydır. Böylece isteyen herkes basit ve hızlı şekilde parçaların bakımlarını gerçekleştirebilir.
Bununla beraber parçaların ömrünün uzatılması adına mutlaka kullanım talimatına dikkat ederek silindirin çalıştırılması gerekir. Her ne kadar kaliteli malzemelerden üretilmiş olsalar da silindirlerin uzun süreler boyunca hatalı şekilde kullanılmaları ile beraber ortaya performans konusunda farklı sorunların çıkması mümkün olur. Bu tarzda durumların önüne geçilmesi adına mutlaka kullanım detaylarına dikkat edilmeli ve parçaların zarar gördüğü düşünüldüğünde hiç zaman yitirilmeden doğru yedek parçalar satın alınarak bunların kullanımı tercih edilmelidir. Atılacak bu adımlar ile beraber h.silindirler uzun zamanlar boyunca yüksek performans ile kullanılmaya devam ederler.
Hidrolik silindir ürünümüz için tıkla!
Hidrolik Silindir hakkında daha fazla bilgi küplerine bakmaya ne dersiniz? İşte bazı başlıklar!