Hidrolik silindir seçiminde dikkat edilmesi gereken maddeleri içeren bu yazımızın sizlere faydalı olmasını ümit ediyoruz. Silindir ile ilgili daha önce yayınladığımız  Hidrolik Silindir Nedir, Nasıl Çalışır?  içeriğimize göz atabilir ve sonrasında hidrolik silindirlerin kullanım amaçları başta olmak üzere birçok bilgiye yine bu postumuz sayesinde ulaşabilirsiniz.

 Hidrolik Silindir Nedir?

Akışkanda var olan hidrolik enerjisinin mekanik enerjiye çevrilmesini sağlayan ekipman, hidrolik silindir olarak tanımlanır. Üretildiği ilk zamanlardan günümüze kadar geçen süre içerisinde silindirlerin kullanım alanlarında artışın meydana gelmesi ile beraber artık farklı alanlarda bu silindirlerin kendi içinde farklı özellikleri barındıran modelleri aktif olarak kullanılmaya başlanması ile beraber modellerin arasından doğru seçimi yapmanın önemi de ciddi anlamda artıyor.

 

Silindir seçimi ile alakalı gerekli olan konuların üzerinde durulmaması halinde satın alımı yapılacak modelin istekleri karşılama aşamasında istenilen performansı işletmelere sunmayacağı göz önünde bulundurulduğunda, doğru detayların üzerinde durma konusunun ne kadar önemli olduğu da anlaşılıyor.

 

Hidrolik Silindirin Kullanım Amacı

 

İşletmelerin silindir modellerini inceleyerek içlerinden seçim yapmak istediklerinde üzerinde durmaları gereken en önemli konuların başında, seçecekleri modeli hangi amaç ile kullanacakları geliyor. Genel olarak silindirlerin çok yönlü oldukları bilinir. Dolayısıyla tek bir amaç ile değil kullanılacağı alana göre farklı amaçlar ile de kullanılırlar. Böyle olunca da doğru özellikleri içerisinde barındıran silindirler içerisinden seçim yapılması adına nerede kullanılacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Başta çalışma basıncı olmak üzere yük kapasitesi, çalışma basıncı, kullanılacağı ortamın koşulları ve hareket mesafesi gibi faktörler göz önünde bulundurularak gerekli seçimin yapılması gerekir.

 

Hidrolik Silindirin Kullanım Alanı

 

Kendi içlerinde farklı özellikleri barındırmaya başlayan  silindirlerin içlerinden seçim yaparken doğru sonuçları elde etmek isteyenlerin üzerinde durmaları gereken diğer bir konu ise modelin nerede kullanılacağı oluyor. Başta şantiyeler olmak üzere farklı sıcaklıklarda ve zorlu koşullarda kullanılan silindirlerin uzun süreler boyunca dış etkenlere karşı kendini en iyi şekilde koruması gerekir. Aksi durumda silindirlerin aksamlarında ortaya çıkacak olan sorunlar, çalışmasını olumsuz şekilde etkiler. Böylesine durumların kendini göstermesini engellemek adına seçim yapılırken mümkün olduğu kadar korozyona karşı çok daha fazla dayanıklı olup zorlu koşullarda sorunsuzca çalışabilecek malzemelerden üretilmiş modeller arasından seçim yapılmasına dikkat edilmelidir.

 

Hidrolik Silindirin Alan İhtiyacı

 

Çeşitli alanlarda aktif olarak kullanılabilen hidrolik silindir modelleri, bu alanlara göre de çeşitli boyutlara sahip olacak şekilde üretiliyorlar. Nispeten daha küçük boyutlara sahip alanlarda geniş ve yüksek yapıdaki bu silindirlerin kullanılmak istenmesi sonucunda hem bunların kullanımı mümkün olmaz hem de kullanılmak istenseler de performansları ciddi anlamda düşüş gösterir. Böylesi durumların ortaya çıkmaması adına özellikle de kapalı alanlarda silindir kullanılmasının gerektiği durumlarda buralar için özel şekilde tasarlanmış yassı ya da düşük yükseklikli silindir olarak bilinen modeller içerisinden seçim yapılabilir.

 

Hidrolik Silindir Vuruş Stili

 

Strok olarak tanımlanan kavram, hidrolik silindir seçimi yapmak isteyenlerin üzerinde özenle durmaları gereken kavramlardan bir tanesi olarak bilinir. Silindirin tamamen uzatılan yüksekliği ile tamamen geri çekilmiş yüksekliği arasındaki fark strok ismi ile tanımlanır. Pistonun üstü, piston ve durdurma halkasının altı arasındaki mesafeye her zaman dikkat edilmesi gerekir. Doğru strok seviyesine sahip olmayan silindirler her ne kadar güç bakımından istekleri yerine getiriyor olsa da kullanım aşamasında farklı sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet verir.

 

Hidrolik Silindirde Doğruluk ve Kontrol

 

Kendi içerisinde çift etkili ve tek etkili konfigürasyonları bulunan silindiler arasından seçim yaparken modellerin kendilerine ait özelliklerinin de dikkatlice incelenmesi son derece önemli başlıklardan bir diğeridir. Çift etkili olan hidrolik silindir modelleri pistonu hem kaldırmak hem de indirmek amacı ile hidrolik kuvvet kullanması ile ön plana çıkar. Böylece, silindir üzerinde çok daha fazla kontrol ve hassasiyetin elde edilmesini sağlar. Tek etkili hidrolik silindirler ise pistonu uzatabilmek adına hidrolik basıncı kullanırken pistonu orijinal konumuna getirebilmek adına da dönüş yayını kullanır. Modeller nerede kullanılacaksa buna göre doğru modeller arasından seçim yapılır.

 

Hidrolik Silindir Yük Tutmalı Mı?

 

Özellikle de son dönemlerde işletmelerin hidrolik silindir konusundaki ihtiyaçlarının en etkili şekilde yerine getirilmesi adına birbirinden farklı özellikleri içerisinde barındıran modellerin üretimine devam ediliyor. Bu modeller sayesinde ihtiyaçları yerine getirebilecek hidrolik silindiri bulmak hiç olmadığı kadar kolay bir hale gelmeyi başarıyor. Çalışmalar yapılırken yükün tutulmasının sıklıkla gerektiği durumlarda yük tutma özelliği bulunan silindirler arasından seçimin yapılması, son derece güvenli bir seçim olur. Yük tutma özelliği bulunan silindir modelleri, ciddi anlamda zaman almakta olan beşikleme sürecinin de ortadan kaldırılmasını sağlar. Şimdilerde yük tutma amacı ile kullanılabilecek bu silindirler; kendi içlerinde çek valfli ve mekanik destek kullanan kilit somuna saihp silindirler olmak üzere kendi içlerinde ikiye ayrılır. İşletmeler de böylece kullanım alanlarına bağlı olarak seçimlerini diledikleri gibi yapabilirler.

 

Hidrolik Basınç

 

Başarılı şekilde hidrolik silindir seçimini yapmak isteyenlerin üzerinde duracakları diğer bir detay da pompadan gelecek hidrolik basıncın yeterli düzeyde olup olmadığıdır. Taleplerin yerine getirilmesi adına üretilen manuel, hava üstü hidrolik ve hafif modeller ile beraber artık tam anlamıyla gereklilikleri yerine getirecek modeller arasından seçim yapmak şimdilerde hiç olmadığı kadar kolay. Başta yukarıdaki detaylar olmak üzere seçenekler arasından seçim yaparken gerekli görülen durumlarda spesifik uygulama ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulması son derece önemlidir. Klasik tarzdaki silindirlerin yanı sıra isteğe göre özelleştirilen modeller ile bu silindirler çok daha aktif olarak kullanılabilir.