Hidrolik Silindirlerin Yapısı ve İşleyişi

Hidrolik sistemlerin farklı alanlarda aktif olarak kullanılmaya başlanması ile beraber bu sistemlerin içerisinde yer alan bileşenler de ciddi anlamda önemli hale gelmeye başladı. Bu bileşenler hakkında ne kadar fazla bilgi elde edilirse, gerek kullanımları gerekse seçimleri ile alakalı seçimlerin çok daha iyi şekilde yapılması mümkün hale gelmiş olur. Hidrolik silindir de sistem içerisinde bulunan ve görevlerinden dolayı da oldukça önemli bileşenlerden bir tanesidir. Hidrolik güç kullanarak mekanik kuvvet üreten bu bileşen bir çeşit hidrolik aküatör olarak da tanımlanabilir. Aktif olarak kullanılmaya başlandığı zamanlardan itibaren h. silindiler oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olmaları ile bilinirler. Doğru şekilde seçilerek kullanılan bu bileşenler, çeşitli çalışmaların kısa süreler içerisinde görevlerini eksiksiz yerine getirirler

 

En temel tanımı ile hidrolik silindir, silindir gövdesi içerisinde hareket etmekte olan bir pistonu içerir. Kullanılan piston, hidrolik sıvı ile dolmuş olan silindirin içerisinde ileri geri olacak şekilde hareket eder. Silindirin gövde kısmının bir tarafına hidrolik basınç uygulaması yapılırken diğer tarafında ise genel olarak hidrolik basınç boşaltma sistemi ya da geri dönüş yayı yer alır. Hidrolik basıncın uygulanması ile beraber piston ileri şekilde hareket eder. basıncının azalması ya da ters hidrolik basınç uygulanması ile de piston geriye doğru hareket etmeye başlar.

 

Kendi içerisinde h.  silindirlerin farklı tasarımları kullanıma sunulur. Ancak bunlar arasında en fazla tercih edilenleri tek etkili, çok etkili ve çift etkili silindirler olarak bilinir.

  • Tek etkili hidrolik silindir modellerinde hidrolik basınç yalnızca bir yönde uygulandığı zaman hareket etmeye başlar. Geri dönüş hareketinin gerektiği durumlarda ise yay ya da ağırlık kullanılması gerekir.
  • Çok etkili h. silindir modelleri klasik tasarıma nazaran birden fazla sayıda piston içerebilir ve bundan dolayı da karmaşık uygulamalarda kullanım için son derece uygundur. Modeline bağlı olarak çok etkili h. silindirlerde pistonların farklı hareket oranları ya da farklı çapları bulunabilir.
  • Çift etkili h. silindirlerde hidrolik basınç hem ileri hem de geri şekilde hareket sağlar. Hidrolik sıvı pistonun her iki kısmına da uygulandığı için itme ve çekme hareketi rahatlıkla yapılabilir.

 

Hidrolik Silindir Kullanım Alanları

 

Kullanımı esnasında çeşitli avantajları ortaya koymayı başaran hidrolik silindir modelleri başta aşağıdaki alanlar olmak üzere farklı sektörlerde aktif olarak kendine yer buluyor.

 

  • Kepçeler, iş makineleri, ekskavatörler gibi büyük inşaat ekipmanlarında
  • Ekim makineleri, tarım aletleri, traktörler, hasat makineleri gibi tarım ekipmanlarında
  • Forkliftler, vinçler, kamyonlar başta olmak üzere çeşitli taşıma ve nakliye araçlarında
  • Pres makineleri, makine araçları, fabrika ekipmanları, montaj hatları gibi endüstriyel makinelerde
  • Direksiyon sistemleri, kargo kapağı, iniş takımları gibi sistemlerde

 

Hidrolik Silindir Seçimi

 

Teknolojik gelişmeler ışığında işletmelerin hidrolik silindir konusunda yapacakları en ufak bir araştırma ile dahi karşılarına ciddi anlamda farklı seçenekler çıkabiliyor. H. silindir çeşitlerinin kendi içinde özellikleri farklılıklar gösteriyor. İstenilen yüksek performansın elde edilebilmesi adına ise uygulama alanı ve taleplere bağlı olarak h. silindirler doğru şekilde incelenerek seçim işleminin yapılması gerekir. Konu hakkında gerekli bilgilere sahip olmayanlar, konu hakkında deneyim sahibi olan isimler ile iletişime geçmelidir. Gerçekleştirilecek seçimler esnasında işletmelerin öncelikli olarak hidrolik sistemi nerede kullanmak istedikleri netleştirilir. Sonrasında da uzmanlar tarafından kullanım alanına göre en yüksek performansı ortaya koyacak modeller arasından doğru seçimin yapılması sağlanmış olur.

H. silindir ile ilgili kaynak yazılarımıza mutlaka göz atın!

  1.  Hidrolik Silindir Nasıl Çalışıyor?
  2. Hidrolik Silindir Çeşitleri 
  3. Hidrolik Silindir Nasıl Seçilmelidir?