Hidrolik sistemler kullanılırken güç ve hareket iletiminin doğru şekilde yapılması son derece önemlidir. Hidrolik silindir de bu aşamada devreye girerek sistemin ihtiyaç duyduğu sıvı hareketinin kontrol edilmesini sağlar. Endüstriyel alanda yapılan uygulamalar içerisinde oldukça geniş kullanım alanına sahip olan hidrolik silindirlerin çalışma prensibi ise oldukça basittir.
Hidrolik Silindirin Temel Yapısı ve Bileşenleri
Silindir gövdesi, piston, piston çubuğu, sızdırmazlık elemanları, contalar ve bağlantı parçaları hidrolik silindirin bağlantı parçalarıdır. Hidrolik silindir içerisinde yer alan silindir gövdesi; piston ve piston çubuğunun arasında yer alan hidrolik sıvının basıncının iletilmesini sağlayan bir alan ortaya çıkartır. Sızdırmazlık elemanları ve contalar ise sistemde ortaya çıkabilecek sızıntıları önlerken aynı zamanda hidrolik sıvının kaçmasının da önüne geçer.
Hidrolik Silindir Çalışma Prensibi
H. silindir modellerinin çalışma prensibi son derece basit olması ile bilinir. İçerisinde hidrolik sıvının pompalandığı silindir gövdesinin iç kısmında bir piston yer alır. Bu piston hidrolik sıvının etkisi ile hareket etmeye başlar. Böylece piston çubuğu üzerindeki kuvveti iletip mekanik hareketin ortaya çıkmasını sağlar. Hidrolik sıvıda bulunan basınç, pistonun silindirin içerisinde ileri ya da geri şekilde hareket etmesini sağlar.
İleri ve Geri Hareket Etme
Hidrolik sistem içerisinde yer alan hidrolik silindir, basınç değişikliklerine verdiği tepki ile beraber ileri ve geri şekilde hareket edebilir. Hidrolik sıvının basıncının artması ile beraber piston ileriye doğru hareket ederken piston çubuğu da dışarıya doğru uzanma eğilimi gösterir. Yapılan bu hareket, silindirim iç kısmındaki hacmin azalmasına sebebiyet verir. Tersi durumda ise hidrolik sıvının basıncının azalması ile beraber piston geriye doğru hareket eder ve bunun sonucunda piston çubuğu da iç kısma doğru çekilim gösterir.
Hareket ve Kuvvet Aktarımı
Hidrolik sıvının basıncının mekanik kuvveye dönüştürülmesi hidrolik silindirle mümkün olur. Hidrolik sıvıda bulunan basınç, piston üzerinde kuvvet oluşturduktan sonra bu kuvvet de piston çubuğunun üzerinde iletilir. Piston çubuğundaki kuvvet ise bağlı bulunduğu mekanik sistemde istenmekte olan hareketi sağlar. Böylece h. silindir kullanılarak büyük kuvvetlerin kolay bir şekilde iletilmesinin yanı sıra kontrol edilmesini de sağlamış olur.
H. Silindir Uygulama Alanları
Son derece geniş bir uygulama yelpazesine sahip olan hidrolik silindir ile beraber pek çok işlem çok daha kolay bir şekilde yapılma imkanına erişiliyor. Başta endüstriyel makineler olmak üzere otomotiv sektörü, tarım sektörü, inşaat ekipmanları gibi birbirinden farklı alanlarda aktif olarak h. silindirlerin kullanılmakta olduğu görülebilir. Özellikle de yüksek kuvvetin gerekli olduğu durumlarda h. silindir kullanımı ile güvenli şekilde farklı mekanik hareketlerin gerçekleştirilmesi sağlanabilir.
Hidrolik sistemlerin temel bileşenlerinden bir tanesi olan hidrolik silindir, yük altında kendini gösteren harekete karşı koymak adına doğal sıvı basıncının kullanan bir bileşendir. İşletmeler, yapmakta olduğu çalışmalar esnasında yüklerin itilmesinin ya da çekilmesinin gerektiği durumlarda h. silindirin çalışma prensibini kullanırlar.
Kendi içerisinde farklı modelleri barındırmaya başlaması ile beraber hidrolik silindir çalışma prensibinin yapılacak çalışmalar esnasında ihtiyaçları yerine getirip getirmeyeceğinin anlaşılabilmesi adına öncesinde araştırmaların doğru detayların üzerinde durularak yapılması gerekir. Başta h. silindirlerin çalışma prensibi olmak üzere bu bileşen ile alakalı yeterli düzeyde bilgi sahibi olmayanlar, alanında uzman olan isimler ile iletişime geçmeleri halinde gerekli olan tüm bilgileri eksiksiz olarak alma imkanına erişirler. Uzmanlar ile yapılacak seçimler sonrasında kullandıkları h. silindir onlar için gerekli olan yüksek performansı sunarak çalışmaların çok daha kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.
Hidrolik silindir ile ilgili diğer referans kaynaklarımız için;