Lineer motor olarak da isimlendirilen hidrolik silindir, akışkanda yer alan hidrolik enerjiyi başarılı şekilde mekanik enerjiye dönüştürmeyi başarır. Hidrolik sistemlerin ilk olarak üretimlerine başlandığı zamanlarda gerek tasarım gerekse performans anlamında tam olarak istenilen sonuçlara ulaşmak mümkün olmuyordu. İlerleyen zaman ve bileşen ile alakalı isteklerin artış göstermeye başlanması ile beraber de kullanım alanı kapsamında istenilen performansın elde edilmesini başaran hidrolik sistemler üretilmeye başlamış durumda. H. silindirler ve özellikleri ile alakalı ne kadar fazla bilgi sahibi olunursa, doğru seçimi yapmak da o denli mümkün hale gelmiş olur.
Tek Etkili Hidrolik Silindirler
Hidrolik basıncın yalnızca tek yönde etki ettiği silindir modelleridir. Bu silindirler yay ya da ağırlık yardımı ile sorunsuzca geri dönüş hareketini yaparlar. Tek etkili hidrolik silindir modelleri basit tasarımları ve düşük maliyetleri sebebi ile farklı uygulamalarda tercih edilen modeller arasında yer alır.
Çift Etkili Hidrolik Silindirler
Hidrolik basıncın ileri ve geri yönde hareket ettiği modeller çift etkili hidrolik silindir olarak tanımlanır. Bu silindir modelleri sayesinde rahatlıkla itme ve çekme hareketlerinin yapılması mümkün hale gelmiş olur. Tek etkili h. silindir modellerine nazaran son daha geniş kullanım alanlarına sahip olması ile ön plana çıkar.
Çok Etkili Hidrolik Silindirler
Birden fazla piston içeren bu h. silindir modeli sayesinde farklı hareket oranları kullanılarak çalışmaların yapılabilmesi mümkün hale gelmiş olur. Hareketli platformlar ya da vinçler gibi özel endüstriyel uygulamalar ya da karmaşık mekanizmalarda h. silindir kullanmak gerektiğinde bu model tam olarak istenilen sonuçların ortaya koyulmasını sağlar. Çok etkili h. silindirler tek ve çift etkili modellere nazaran çok daha fazla oranda hassasiyet ve kontrol gerektiren uygulamalar için tercih edilir.
Teleskopik Hidrolik Silindirler
Birbirine iç içe geçmiş olan bir dizi silindirden meydana gelen bu hidrolik silindir modeli, oldukça özel bir tasarıma sahip olmasıyla bilinir. Teleskopik h. silindirler ağırlıklı olarak uzun hareket mesafelerine gereksinim duyulan uygulamalar için tercih edilir. Başta damperli kamyonlarda ve kamyon vinçlerinde bu h. silindir modelinin kullanılmakta olduğunu görmek mümkündür. Küçük yer kaplamalarından ve uzun mesafelerde sorunsuzca hareket edebilmelerinden dolayı dar ve uzun alanlarda kullanılabilirler.
Diferansiyel Olmayan Hidrolik Silindirler
Çift etkili h. silindire benzer olan bu modelde iki bağlantı noktası bulunur. İki model arasındaki temel fark ise çubuğun her iki uç kısmından da sorunsuzca uzanabilmesidir. Böylece silindir daha kararlı bir yapıya gelirken silindirin içerisindeki çubuğa yerleştirilecek hız ve itme açısından ölçülebilir hale gelir. Piston, conta ve çelik halka; içeride bulunan koşulların yönetilmesi ve kuvvetin dengelenmesi adına hem kontrol hem de stabilite sağlar.
Tandem Hidrolik Silindir
Bu model h. silindirlerde birlikte çalışmakta olan birbirine bağlı iki adet silindir bulunur. Böylece bir silindirin tek başına ortaya çıkartabileceğinden çok daha büyük bir kuvvetin üretilmesini sağlar. Tandem h. silindirler yükseltilmiş çalışma platformları, forkliftler, mavnalar ve vinçler gibi araçlarda yüksek performansın elde edilmesi adına kullanılır.
Başta yukarıdaki modeller olmak üzere günümüzde konu hidrolik silindir olduğu zaman kullanım alanına bağlı olarak olduğu zaman kullanım alanına bağlı olarak alternatiflerin ortaya çıkmaya devam ettiği görülebilir. Her bir model yalnızca tasarım anlamında değil özellikleri ile de farklı kullanım alanlarında en etkili sonuçların elde edilmesine olanak sağlar. Alanında uzman isimlerle yapılacak incelemeler ile beraber istekleri tam olarak karşılayacak h. silindir çeşitleri arasından rahatlıkla seçim yapılabilir.