Gelişen teknoloji ile beraber özellikle de endüstriyel alanlarda gerçekleştirilen çalışmalarda verim ve hızın gözle görülür şekilde artmış olduğunu görmek mümkün. Hidrolik silindirler de ilk olarak kullanıma sunuldukları zamanlardan günümüze kadar geçen süre içerisinde istenilen çalışmaların rahatlıkla yapılabilmesine olanak sağlıyor. Hidrolik piston da bu sistemlerde yer alan önemli parçalar arasında kendine yer buluyor. Hidrolik sistemlerde sıvı basıncı kullanılır ve böylece mekanik güç aktarımı gerçekleştirilir. Üretilen bu sistemler Pascal yasasını baz alarak çalışır. Pascal yasası olarak adlandırılan yasada kapalı bir sıvının içerisine uygulanacak basınç, sıvının herhangi bir noktasına eşit şekilde dağılır. Var olan bu ilke de hidrolik sistemlerin işleyişi aşamasında temel rolü oynar.
Hidrolik sistemlerin içerisinde kullanılmakta olan sıvılar ağırlıklı olarak yağ bazlı hidrolik yağlar olarak tanımlanırlar. Bu yağlar hem geniş sıcaklık aralıklarına hem de yüksek basınca karşı son derece dayanıklıdır. Böylece sürtünmeyi azaltırken sistem performansını da gözle görülür şekilde arttırır.
Hidrolik Piston Yapısı
Üretimi gerçekleştirilen sistemlerde yer alan hidrolik piston modelleri ağırlıklı olarak silindir şeklinde tasarımı yapılan polimer ya da metal malzemelerden üretilir. Ve hidrolik silindirin içerisinde herhangi bir sızdırma olmadan sorunsuzca hareket ederler. Silindir duvarlarına sızdırmazlık sağlaması adına pistonlar uygun yapılardaki contalar ile donatılmış haldedir. Genel olarak h. pistonlar, sıvıdaki basıncın altında hareket etmesi ile beraber mekanik işlerin yapılmasını sağlarlar. Silindirin iç kısmında yaptıkları hareketleri ise sıvıdaki basınç tarafından kontrol edilir. Kullanım alanına bağlı olarak pistonlar gerek hidrolik sistemlerin boyutlarına gerekse güç ihtiyaçlarına bağlı olarak çeşitli boyut ve şekillerde olacak şekilde üretilirler. Böylece en yüksek performansın elde edilmesinin istendiği durumlarda gerekli olan seçimin sorunsuzca yapılması mümkün hale gelmiş olur.
Hidrolik Piston Çalışma Prensibi
H. pistonların çalışma prensipleri incelendiği zaman da ortaya çıktığı temelde üzere sıvı basıncının piston üzerinde olan etkisi ile ilgisi vardır. Hidrolik sistemde pompa aracılığı ile sistemde bulunan sıvının basıncının artması sağlanır. Artan basınç ile beraber hidrolik silindirlerin içerisinde yer alan pistonlar da hareket etmiş olur. Pistonun bir kısmındaki basınç artmaya başladığında hidrolik piston diğer kısma doğru hareket etmeye yönelir. Yapmış olduğu bu hareket de hidrolik sistemin içerisinde bağlı bulunan diğer parçaları hareket ettirir ve böylece ilgili işin yapılması sağlanır. Pistondaki hareket, sıvıdaki basınç tarafından kontrol altına alınır. Böylece hareket arzu edilen yöne güce ya da hız sahip olabilir.
Pistondaki hareket, hidrolik valfler kullanılarak kontrol edilir. Bu valfler, sıvının akışını düzenlerken bunun yanı sıra pistonun da istenildiği şekilde hareket etmesine olanak sağlar. Özellikle de hassas kontrolün sağlanmasının gerektiği durumlarda bu özellik sayesinde gerekli çalışmaların eksiksiz şekilde yerine getirilmesi mümkün hale getirilmiş olunur.
Hidrolik Pistonların Başlıca Kullanım Alanları
Üretilerek hidrolik sistemlerin içerisinde kullanılmaya başlandıkları ilk zamanlardan itibaren hidrolik piston modelleri farklı endüstriyel uygulamalarda yaygın şekilde kullanılmaya devam ediyor. Böylece kullanım alanlarında farklı avantajları işletmelere sunmayı başarıyorlar.
- Tarım endüstrisi: Tarım makineleri, h. pistonların sıklıkla kullanıldıkları makineler arasında yer alır. Başta toprak işleme olmak üzere sulama ve hasat gibi işlemlerin gerçekleştirilmesine yardımcı olur. Biçerdöverler, sulama sistemleri ve traktörler gibi farklı tarım ekipmanlarında hidrolik pistonların kullanıldığı görülebilir.
- İnşaat endüstrisi: Hidrolik piston, inşaatlarda kullanılan makinelerde kazı yapma, malzeme taşıma yük kaldırma gibi farklı işlemlerin gerçekleştirilmesi aşamasında etkili sonuçların ortaya çıkmasını sağlar. Başta kepçeler olmak üzere ekskavatörler, vinçler gibi çeşitli inşaat ekipmanları da hidrolik piston aracılığı ile çalışır.
- Otomotiv endüstrisi: Araçların süspansiyon sistemleri, fren sistemleri ve direksiyon sistemlerinde tercih edilir. Hidrolik pistonlar sayesinde araçların performansları gözle görülür şekilde artarken aynı zamanda sürüş deneyiminde de iyileştirilmeler elde edilmiş olur.
- İmalat endüstrisi: İmalat makineleri sayesinde farklı alanlarda kullanılabilmesi adına yeni ürünlerin ortaya çıkartılması mümkün olur. Bu alanda yapılan çalışmalarda verimli şekilde adımların atılması her zaman önemlidir. Çünkü hızlı ve planlara uygun olarak yapılacak çalışmalar sayesinde üretim işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirilmiş olur. Bu alanda hidrolik piston gerek pres makineleri gerekse CNC makineleri gibi farklı imalat ekipmanlarında kullanılırlar. Başta metal şekillendirme işlemi olmak üzere farklı imalat çalışmalarında kullanılan h. pistonlar ile beraber gerekli olan çalışmaların hızlı ve yüksek verim ile yapılması mümkün hale gelmiş oluyor.
Hidrolik Pistonlar Dayanıklı Mıdır?
Aynı hidrolik sistemler hakkında olduğu gibi hidrolik piston konusunda da üretim aşamasında pek çok farklı detayın üzerinde özenle durulur. Yüksek mukavemete sahip kaliteli malzemelerden üretilmesi sayesinde herhangi bir olumsuz durum ortaya çıkmadan uzun zamanlar boyunca kullanılabilir. Tabi ki bunun için de gerekli kullanım talimatlarına uyum sağlanması ve bakım işlemlerinin yapılması gerekir. H. piston bakımı temel hatlarına bakıldığı zaman kolay bir işlemdir. Fakat konu hakkında tam olarak bilgisi olmayan kişilerin yapacakları bakım işlemleri sonucunda h. pistonun zarar görmesi oldukça olası bir durumdur. Bu aşamada sorunların yaşanmasının engellenmesi adına yapılması gereken şey ise uzman isimler ile iletişime geçmek olmalıdır. Atılacak olan bu adım ile beraber yalnızca hidrolik pistonlar için gerekli olan bakım işlemleri yapılmaz. Bununla beraber gerekli görülen durumlarda pistonlar için revizyon işlemleri de yine uzman isimler tarafından gerçekleştirilir.