Akışkanlar dinamiği ve endüstriyel makineler için hidrolik hortum oldukça önemli parçalar arasında kendine yer buluyor. Bu hortumlar başta inşaat makineleri olmak üzere tarım sistemleri dahil olmak üzere birçok farklı alanda ekipmanların sorunsuz ve verimli şekilde çalışabilmesi adına ciddi anlamda önemli olarak görülür. H. hortumun uygunluğu ile kalitesi; kullanıldığı bütün hidrolik sistemin güvenliğinin yanı sıra performansını da ciddi oranda etkiler. Doğru şekilde hidrolik hortum seçimi yapmak, uygun olan parçayı seçmekten çok daha büyük anlamları içerir. Çünkü doğru hidrolik hortum, dış etkenlerden ve içerisinde taşıdığı sıvıdan etkilenmeden gerekli olan çalışmaların yapılabilmesine olanak sağlar. İşletmelerin, hidrolik sistem kullanarak yapacakları çalışmalar esnasında herhangi bir sorunla karşılaşmamak için hidrolik hortum seçimini doğru detayların üzerinde durarak yapmaları gerekir.
Çalışma Basıncı
Hortumun var olan çalışma basıncı, sistemde bulunan maksimum basınca uygunluk göstermelidir. Basınç düşüşü sonrasında kendini gösterebilecek hortum patlamalarının önlenmesi adına doğru basınç derecesi belirlenerek buna göre h. hortum seçilmelidir.
Akışkan Çeşidi
Çalışma esnasında kullanılan akışkanda bulunan kimyasal bileşim, hidrolik hortum malzemesinin uyumluluğunu önemli ölçüde etkiler. Kimyasal dayanıklılık düzeyi, akışkan özelliklerine göre seçimin yapılması aşamasında mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Sıcaklık Aralığı
Seçilmek istenilecek hidrolik hortum, yapılacak uygulamadaki çalışma sıcaklık aralığında güvenilir düzeyde performans göstermek zorundadır. Düşük ya da yüksek sıcaklıklarda esneme kabiliyetinin yanı sıra malzeme kalitesi de bu aşamada önemlidir.
Dayanıklılık ve Esneklik
Aşınma, yıpranma başta olmak üzere dış etkenlere karşı etkili düzeylerde koruma sağlanması adına hidrolik hortum seçimi yaparken dayanıklılık konusunun üzerinde özenle durulmalıdır. Uzun ömürlü olan bir hortum seçimi, bakım maliyetlerini azaltırken sistem güvenilirliğini de yüksek düzeylerde etkiler. Hortumun esneklik düzeyi de uygulamalar için gereken bükülme ve hareket kabiliyeti adına önemli görülen bir diğer detaydır. Esneklik ile hortumun yerleştirilmesi ve kullanımı aşamasında büyük kolaylıklar sağlar.
Uzunluk ve Boyut
Seçilmek istenilecek h. hortum için boyut ve uzunluk, işletmeler için sorunsuzca çalışmaları yapabilmeleri adına gerekli olan detaylardan bir diğeridir. Sızıntı ya da patlamaların önlenmesi ve verimli şekilde çalışma performansının elde edilebilmesi adına hortumun iç çapı akış hızına uygun olmalı, uzunluğu ise gevşekliği ya da gereksiz düzeylerde gerginliği önleyebilecek kadar yeterli şekilde olmalıdır. Yanlış şekilde hesaplanacak boyutlandırma, sistem arızasına ya da basınç kaybına sebep olabilir.
Malzeme Seçimi
Günümüzde hidrolik hortum çeşitlerinin incelenmesi esnasında da görülebileceği üzere artık ihtiyaçların en iyi şekilde yerine getirilmesi adına farklı malzemelerden üretilir. Sentetik kauçuk malzeme; standart tarzdaki h. hortumlar için sıklıkla tercih edilen malzemeler arasında yer alıyor. Bu malzemenin en büyük özelliklerinin başında ise geniş sıcaklık aracılığına sahip, dayanıklı ve esnek yapıda olması gelir. Sentetik elastomerler, yüksek düzeylerdeki sıcaklıklara ya da özel kimyasallara maruz kalınan uygulamalarda kullanılması için idealdir. Modeline bağlı olarak bu kaplamalar yangına karşı dayanıklı kaplamalar için de tercih edilebilir. Termoplastik malzeme; düşük sıcaklıklardaki uygulamalarda kullanılması için ideal olan bir malzemedir. Böylece kullanıcılarına sadece daha hafif düzeylerde bir ağırlık sunmaz. Bununla beraber hortumun kimyasal direnci de ciddi anlamda artmış olur.
Hidrolik Hortum Takviye Tipi
Henüz hidrolik hortum modelleri ile alakalı tam olarak bilgi sahibi olmayanlar, tüm hortumların temelde aynı taksiye tiplerine sahip olduklarını düşünebilirler. Gerçekte ise kullanım alanının her geçen gün genişlemeye devam etmesi ile beraber hortumların kullanımlarının sorunsuzca devam ettirilebilmesi adına farklı takviye tipleri ile hortumların çok daha dayanıklı bir yapıya ulaşmasını hedeflerler.
Tek tel örgü tipi, orta basınçlı uygulamalar için ideal olarak görülen hidrolik hortum takviye tipidir. Bu tip takviye esneklik sağlarken aynı zamanda oldukça kolay şekilde de bükülebilme özelliğine sahiptirler. Dört ya da çift tel örgü ise yüksek basınçlı uygulamalarda kullanılması adına özel olarak tasarlanmışlardır. Böylece dayanıklılık ve güç adına yüksek oranda verim sağlar. Standarttan daha ağır olan hizmet koşullarında kullanılması adına ideal hidrolik hortumlar arasında yer alır.
Hidrolik Hortumlar İçin Güvenlik Detayları
Hidrolik sistemlerin son derece önemli parçalarından bir tanesi olan hidrolik hortum çeşitlerinde seçimin yapılmasından sonra kullanım aşamasında güvenliğin üst düzeylere çıkartılması oldukça önemlidir. Sisteme takılacak olan hortum için mutlaka kurulum talimatlarına dikkat etmek gerekir. Yanlış şekilde takılacak hortumlar tehlikeli durumlara ya da erken dönemlerde arızaların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Bununla birlikte hortumun sisteme takılması esnasında bükülmediğine ya da gerilmediğine de dikkat etmek gerekir. Üreticiler tarafından ortaya koyulan h. hortum modelleri, uzun süreler boyunca herhangi bir sorun kendini göstermemesi adına gerekli olan tüm araştırmaların sonucunda ortaya çıkarlar. Bu aşamada hortumları kullanacak kişilerin yapmaları gereken tek şey doğru seçimi yapmak olmaz. Aynı zamanda hortumların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Çatlama ya da aşınmanın olmadığının kontrol edilmesi, hem verim hem de güvenlik anlamında istenilen sonuçların elde edilmesine olanak sağlar.
Sorunlar ile karşı karşıya kalmadan hidrolik hortum seçimi yapmak isteyenlerin mutlaka alanında uzman olan isimler ile iletişime geçmesi gerekir. Bu isimler, işletmelerin çalışma koşulları başta olmak üzere farklı detayların üzerinde özenle durur. Sonrasında da doğru seçimi yaparak olası sorunları engellerken yüksek verimin elde edilmesini sağlar.
Daha fazla kaynak ister misiniz?
İlgili ürünümüz için tıkla: hidrolik hortum